Sztandar od Fundacji AK

Sztandar od Fundacji AK w Londynie dla Okręgu Południowo-Wschodniego Związku Strzeleckiego „Strzelec” im. gen. Mieczysława Wałęgi z siedzibą w Rzeszowie

12 września 2015 r. podczas corocznej Pielgrzymki Służb Mundurowych Podkarpacia i Diecezjalnej Pielgrzymki Rodzin do Sanktuarium OO. Bernardynów w Rzeszowie odbyła się uroczystość poświęcenia sztandaru Okręgu Południowo-Wschodniego Związku Strzeleckiego „Strzelec” im. gen. Mieczysława Wałęgi, którego fundatorem jest Fundacja Armii Krajowej w Londynie.

W uroczystości wzięli udział rodzice chrzestni sztandaru: Dorota Hostyńska z Londynu – wnuczka generała Mieczysława Wałęgi, członek Zarządu Fundacji AK w Londynie, dr Robert Zapart – pełnomocnik Fundacji w Polsce a także Naczelnik Karol Jaros – przedstawiciel Szefa Agencji Wywiadu Rzeczypospolitej Polskiej i pułkownik Witold Gniecki – Zastępca Dyrektora Biura ds. Proobronnych Ministerstwa Obrony Narodowej w Warszawie.

Obecne były władze Województwa Podkarpackiego, Miasta Rzeszowa, przedstawiciele służb mundurowych, a także Związku Strzeleckiego „Strzelec” Józefa Piłsudskiego z Małopolski, Podkarpacia i Lwowa.

Uroczystość rozpoczęła się odprawianą w Ogrodach Bernardyńskich mszą świętą pod przewodnictwem J.E. Ks. Bp. o. Damiana Muskusa z udziałem Ks. Bp. Edwarda Białogłowskiego oraz Ks. Bp. Seniora Kazimierza Górnego, Prowincjała OO. Bernardynów o. Jarosława Kani oraz grona kapłanów diecezjalnych i zakonnych.

Aktu poświęcenia sztandaru dokonał ks. bp. Damian Muskus, a sylwetkę Patrona – gen. bryg. Mieczysława Wałęgi przybliżył dr Robert Zapart.

W drzewce sztandaru wbito okolicznościowe gwoździe w imieniu:

1. Doroty Hostyńskiej – wnuczki gen. M. Wałęgi,
2. Michała Hostyńskiego – wnuka gen. M. Wałęgi
3. Fundacji Armii Krajowej w Londynie.

Materiał filmowy z uroczystości TVP Rzeszów

Relacja w Radio Rzeszów

Biogram gen. Mieczysława Wałęgi autorstwa dr. Roberta Zaparta, podziękowania Doroty Hostyńskiej oraz więcej informacji