Pogrzeb Romana i Natalii Gumińskich

Pożegnanie na cmentarzu w Rzeszowie-Zalesiu jednego z ostatnich oficerów Podokręgu AK Rzeszów por. Romana Gumińskiego oraz jego żony Natalii z Jędrzejowiczów

18 lipca 2015 roku odbył się w Rzeszowie-Zalesiu wspólny pogrzeb zmarłych wcześniej w Londynie Państwa Natalii z Jędrzejowiczów Gumińskiej (†2011) i jej męża Romana Gumińskiego (†2014). Głównym celebransem uroczystości odbywanej w asyście żołnierzy Wojska Polskiego i „Strzelców” oraz lokalnego duchowieństwa był ks. bp Kazimierz Górny – emerytowany ordynariusz diecezji rzeszowskiej.

Małżeństwo Gumińskich od początków okupacji niemieckiej było związane z rzeszowską konspiracją niepodległościową, a por. Roman Gumiński od 1944 roku był między innymi oficerem w sztabie dowodzonego przez płk. Kazimierza Putka Podokręgu AK Rzeszów odpowiedzialnym za kierowanie lokalnymi strukturami organizacji ziemian o kryptonimie „Uprawa” („Tarcza”), która w różnej formie wspierała materialnie Armię Krajową. Reprezentujący w Polsce Fundację Armii Krajowej w Londynie dr Robert Zapart żegnając Zmarłych przypomniał na zakończenie mszy pogrzebowej ich działalność na rzecz niepodległości państwa polskiego w okresie niemieckiej i sowieckiej okupacji. Obecni byli również podczas uroczystości między innymi: przedstawiciele Uniwersytetu Rzeszowskiego (część jego Campusu na Zalesiu należała wcześniej do Rodziny Gumińskich), organizacji ziemiańskiej, „Strzelcy” oraz kombatanci – żołnierze Armii Krajowej.

Ostatnim dokonanym przed śmiercią przez Państwa Natalię i Romana Gumińskich aktem na rzecz Ojczyzny i jej obywateli było dokonanie zapisów testamentowych wspierających materialnie rozwój emigracyjnych i krajowych instytucji za co należą Im się szczególne słowa podziękowania i pamięci.