Rocznicowe obchody katyńskie w Londynie

Dnia 10 kwietnia 2016 r. przedstawiciele wielu pokoleń emigrantów spotkali się jak co roku pod Pomnikiem Katyńskim na cmentarzu Gunnersbury w Londynie, aby oddać hołd pomordowanym w sowieckich obozach Rodakom, w tym zabitym strzałem w tył głowy 76 lat temu oficerom Wojska Polskiego, funkcjonariuszom Policji Państwowej oraz pracownikom administracji państwowej.

Uroczystość prowadził Czesław Maryszczak, przewodniczący Fundacji Stowarzyszenia Polskich Kombatantów w Wielkiej Brytanii (SPK), a modlitwę za zmarłych odmówił ksiądz dr Krzysztof Tyliszczak. Głos zabrali między innymi: ambasador RP w Wielkiej Brytanii Witold Sobkow, attaché wojskowy płk Piotr Pacek, następca tronu Birmy – Książe Shwebomin Alaugapaya, któremu komuniści zamordowali rodzinę, a także Sylvia Magyar z delegacji węgierskiej wspominająca tragiczne wydarzenia z 1956 roku.

Rocznicowe spotkanie zakończyło zapalenie zniczy i złożenie wieńców, m.in. przez członków zarządu Fundacji AK w Londynie Tesę Ujazdowską oraz Dorotę Hostyńską.