Finał wojewódzki VII edycji „Losów…”

14 czerwca 2016 roku w auli Polskiej Akademii Nauk w Krakowie miało miejsce zakończenie na szczeblu Małopolski VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Losy Bliskich i losy Dalekich – życie Polaków w latach 1914-1989” organizowanego przez Kuratorium Oświaty w Krakowie oraz Fundację Armii Krajowej w Londynie. Gościem honorowym uroczystości był wybitny naukowiec Uniwersytetu Wrocławskiego profesor Włodzimierz Suleja, który jednocześnie wygłosił niezwykle ciekawy wykład zatytułowany „Józef Piłsudski z perspektywy współczesnych”. Jego wystąpienie cieszyło się ogromnym powodzeniem, czego wyrazem były nie tylko podziękowania i oklaski na zakończenie, ale również salwy uśmiechu wywoływane przez Profesora podczas wykładu, gdy przywoływał niektóre sceny z życia i powiedzenia Marszałka.

Z kolei kilkoro uczniów przybliżyło tematykę swoich prac konkursowych zatytułowanych „Jak jeden z Herosów”, „…Abym mógł żyć i umierać, jak prawy żołnierz polski” i „To był Motyl…”, po czym wręczono nagrody i wyróżnienia laureatom konkursu w Małopolsce, a także podziękowano nauczycielom oraz opiekunom za wsparcie jakiego udzielili młodszemu pokoleniu poszukującemu prawdy o minionych czasach.

Następnie podobnie jak w konkursie na szczeblu krajowym, Fundacja AK w Londynie wyróżniła prace uczniów za pamięć o Polskim Państwie Podziemnym. Dyplomy z rąk wiceprezesa Adama Komorowskiego oraz pełnomocnika w Polsce dr Roberta Zaparta odebrali:

- Ewa Tokarz, uczennica Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Tarnowie

- Bernard Mrugacz, uczeń Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Września 1939 w Jordanowie

Na zakończenie uroczystej gali nie obyło się bez konieczności złożenia autografów przez prof. Suleję na książkach jego autorstwa oraz wiceprezesa Adama Komorowskiego i dr. Roberta Zaparta na okolicznościowych publikacjach podsumowujących dorobek pięciu poprzednich edycji konkursu. Te ostatnie powstały dzięki olbrzymiemu wsparciu Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Krakowie, za co serdecznie dziękujemy.