Upamiętnienie bohaterów konspiracji obozowej w KL Auschwitz

11 października 1943 r. w KL Auschwitz stracono kilkudziesięciu członków konspiracji obozowej. Byli oni drugą grupą więźniów, których zamordowano za działalność niepodległościową w tym niemieckim obozie koncentracyjnym.  W sumie w zbiorowych egzekucjach w styczniu i w październiku 1943 r. zginęło 105 oficerów WP i działaczy politycznych. Wcześniej pod koniec 1941 r. ZWZ zainicjowało w obozie akcję scaleniową, a na czele struktury stanął płk Kazimierz Heilman-Rawicz, wcześniej jeden z pierwszych zaprzysiężonych w Budapeszcie w grudniu 1939 r. dowódców polskiego podziemia.

W 73. rocznicę tych drugich egzekucji z inicjatywy Ministerstwa Obrony Narodowej zorganizowano upamiętniające uroczystość  składając wieńce pod Ścianą Straceń przy bloku 11 w KL Auschwitz. W imieniu Fundacji Armii Krajowej w Londynie hołd  zamordowanym bohaterom obozowej konspiracji oddał jej pełnomocnik w Polsce dr Robert Zapart.